Sijoitusasuntoja 1990-luvun kerrostalosta Seinäjoelta – jopa yli 8% vuokratuotolla ja alle markkinahintojen

Myyty joulukuussa 2020: yksiöitä, kaksioita ja kolmioita hyväkuntoisesta ja asukkaidensa arvostamasta, 1992 valmistuneesta kerrostalosta Seinäjoen Kivistöstä. Vuokratuotot jopa yli 8 %!

Asunnot myydään reilusti alle välittäjän hinta-arvioiden, toteutuneiden kauppahintojen ja myynnissä olevien vastaavanlaisten asuntojen hintapyyntöjen.

Koko Seinäjoen alueella on vuosina 1980-2000 valmistuneita kerrostaloasuntoja tällä hetkellä myynnissä (etuovi.com) yhteensä 25 kpl ja yhtä asuntoa lukuunottamatta pyyntihinnat ovat 74.000 eurosta ylöspäin. 1990-luvulla valmistuneita kt-asuntoja Seinäjoella on tarjolla vain 4 kpl, joista edullisin 146.500 euron pyyntihinnalla.

Kivistön kaupunginosassa on tällä hetkellä yhteensä 10 asuntoa vuokrattavana (vuokraovi.com), joista 5 kpl kaksioita ja 5 kpl kolmioita.

Seinäjoki – voimakkaasti kasvava ja kehittyvä lakeuden keskus

Seinäjoki on yksi Suomen voimakkaimmin kasvavista kaupunkikeskuksista ja Etelä-Pohjanmaan maakuntakeskus, joka sijaitsee samannimisen joen molemmin puolin. Seinäjoki tunnetaan muun muassa tapahtuma- ja urheilukaupunkina, josta on hyvät liikenneyhteydet eri puolille Suomea. Viihtyisä kaupunkiympäristö, lyhyet välimatkat ja monipuoliset asumismuodot leimaavat kaupungin arkea.

Seinäjoki on viime vuosina ollut kestomenestyjä erilaisissa kuntarankingeissa työllisyysluvuista ja muuttovoitosta yrittäjämyönteisyyteen. Voit tutustua tarkemmin Seinäjokeen ja kuntavertailuun eri mittareilla sivuiltamme löytyvässä MDI:n tietopalvelussa.

Seinäjoki on Suomen pisimpään yhtämittaisesti väestöään kasvattanut maakuntakeskus, jonka väkiluku on kasvanut joka vuosi 1950-luvun alusta lähtien. Kaupungin asukasluku on kehittynyt jo vuosia useamman sadan ihmisen (n. 1 %) vuosivauhdilla. Tällä hetkellä Seinäjoen asukasluku on n. 64 000 ja se on asukasluvultaan Suomen 16. Suurin kaupunki. Kahdeksan kunnan muodostamalla Seinäjoen kaupunkiseudulla asukkaita on noin 150 tuhatta.

Seinäjoella on vahva pk-yrityskenttä, monipuolinen toimialajakauma ja Suomen korkeimpiin kuuluva työllisyysaste. Vastaavasti työttömyysaste on Seinäjoella maan suurten kaupunkien pienimpiä. Seinäjoki palkittiin vuonna 2020 jo kolmatta kertaa peräkkäin parhaimpana yrittäjäkaupunkina suurten kaupunkien sarjassa.

Seinäjoki on korkeakoulukaupunki, joka tarjoaa koulutusta yliopistotasolle asti. Seinäjoen ammattikorkeakoulussa opiskelee noin 5000 opiskelijaa.

Kivistö

Kivistön kaupunginosa sijaitsee parin kilometrin päässä kaupungin keskustasta kaakkoon. Kivistön kaupunginosa jaetaan myös läntiseen ja itäiseen Kivistöön. Länsi-Kivistö, johon Kototie sijoittuu, on osa kantakaupungin suuraluetta ja samalla 60100 postinumerolla keskustan kanssa.

Kävelyetäisyydellä kohteesta löytyy useita palveluita, kuten päiväkoteja, kouluja, ruokakauppoja, posti, neuvola sekä hyvät ulkoilu- ja liikuntamahdollisuudet. Kivistössä asutaan kerros-, rivi- ja omakotitaloissa. Kohteen läheisyydessä asutus on Kototien toisella puolella pientalovaltaista ja kadun toisella puolella enemmän kerrostaloja. Aluetta on 2010-luvulla kehitetty myös uudisrakentamisella.

Kivistön kaupunginosan vieressä sijaitsee Kapernaumin ja Roveksen voimakkaasti kasvavat teollisuusalueet, joissa sijaitsee merkittävä osuus kaupungin yrityksistä ja työpaikoista. Läheiseen Rovekseen on lukuisten yritysten lisäksi hiljattain sijoittunut/valmistunut mm. uusi Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitos ja padel-sisäliikuntahalli.

Taloyhtiö

As Oy Seinäjoen Metsola on vuonna 1992 omalle tontille rakennettu kerrostaloyhtiö luhtikäytävillä. Rakennus on liitetty kaukolämpöön ja lämmönjako hoidetaan vesikiertoisilla pattereilla. Rakennuksessa on bitumikermillä katettu harjamallinen vesikatto. Vesikate on jo uusittu vuonna 2018. Julkisivussa on käytetty pääosin puhtaaksi muurattua tiiltä, joka on materiaalina erittäin pitkäikäinen ja kestävä (tiilen käyttöikä käytännössä koko rakennuksen elinkaareen mittainen). Rakennuksen viemärit ovat muovia ja vesijohdot pääosin kuparia, näin ollen putkiremonttihuolia ei ole edessä vuosikymmeniin. Rakennuksessa on koneellinen poistoilmanvaihto asuinhuoneistokohtaisella talotuulettimella ja muita tiloja palvelevilla poistoilmapuhaltimilla.

Rakennuksessa on tällä hetkellä 20 asuntoa yksiöistä kolmioihin sekä n. 165m2 toimistohuoneisto, joka tullaan muuttamaan asunnoiksi vuoden 2021 puolella. Tilan muuttamiselle on jo haettu/saatu rakennuslupa ja muutostyön seurauksena asuntojen lukumäärä tulee olemaan 26 kappaletta. Taloyhtiöstä löytyy sauna ja pesutupa, jota asukkaat kyselyiden mukaan melko aktiivisesti käyttävät.

Autopaikkoja kohteessa on hyvin, yhteensä 26 kappaletta, joista kaikki ovat pistokkeellisia tolppapaikkoja ja taloyhtiön hallinnassa.

Taloyhtiön kassasta löytyy puskuria muutaman kuukauden hoitovastikekertymän verran, taloyhtiön palvelusopimuksia on kilpailutettu ja järkeistetty, jonka myötä kustannuksia on saatu tehostettua.

Taloyhtiö on siis mainiossa kunnossa niin rakennusteknisesti kuin myös taloudellisesti.

Asunnot

Asunnot ja asuntojen kunto

Myytävänä olevia asuntoja on neljää eri kokoa: 38m2 yksiöt, 42,5m2 ja 53,5m2 kaksiot sekä 66,5m2 kolmiot. Maantasokerroksien asunnoissa on oma aidattu piha-alue ja terassi, 2. ja 3. kerroksen asunnot ovat kaikki parvekkeellisia. Suurin osa asunnoista (n. 16 kpl) on pinnoiltaan ja kalusteiltaan pääosin alkuperäisessä kunnossa. Kahden asunnon pinnat on saneerattu täysin 2020 ja muutama asunto on saneerattu aiemmin. Tarkemmat, huoneistokohtaiset, kuntoarviot löytyvät hinnastosta.

HUONETILAT YLEISESTI

Alkuperäisessä kunnossa olevien asuntojen huonetilojen lattiapintana on muovimatto. Muovimatto on suurimassa osassa huoneistoja todella siistissä kunnossa eikä kuntonsa puolesta vaadi toimenpiteitä todennäköisesti pitkään aikaan. Osassa huoneistoja seinä- ja kattopinnat ovat tummuneet (noin 3-4 kpl), mutta pääosin maalatutkin pinnat ovat asunnoissa todella siistissä kunnossa. Kaapistot ja väliovet ovat suurimmassa osassa huoneistoja alkuperäisiä ja siistissä kunnossa.

KYLPYHUONEET YLEISESTI

Kylpyhuoneissa seinät ovat laatoitettuja ja lattiassa on muovimatto. Pintarakenteet ovat pääosin tyydyttävässä/välttävässä kunnossa. Vesikalusteita on uusittu aina tarpeen mukaan kylpyhuoneissa. Huoneistokohtaiset vesimittarit löytyvät kylpyhuoneista.  Kahden asunnon kylpyhuoneet on täysin saneerattu loppuvuodesta 2020. Yhden asunnon kylpyhuone on uusittu aiemmin ja se on hyväkuntoinen.

KEITTIÖT YLEISESTI

Huoneistojen keittiökalusteet ovat suurimmassa osassa huoneistoja alkuperäisiä. Kalusteet ovat lähes jokaisessa huoneistossa todella siistissä ja vankassa kunnossa, joten keittiöiden käyttöikää on vielä runsaasti jäljellä. Muutaman huoneiston keittiön kalusteet ovat uusittuja/kunnostettuja. Kodinkoneita ja hanoja on uusittu aina tarpeen mukaan.

VUOKRALAISET JA ASUKASTYYTYVÄISYYS

Teetimme kohteen vuokralaisille syksyllä 2020 asukastyytyväisyyskyselyt, jotka keräsimme takaisin asuntokierroksen aikana. Vastauksia saimme kiitettävästi takaisin, kaiken kaikkiaan 14 kappaletta. Kyselyn perusteella meidän omat oletukset ja ajatukset saivat vahvistuksen: vuokralaiset viihtyvät talossa hyvin ja ovat tyytyväisiä. Vastanneista talossa viihtyy erittäin hyvin lähes 30% asukkaista ja hyvin lähes 60%, eli asukastyytyväisyys on lähemmäs 90% luokkaa! (Huom! Kyselyn jälkeen lähdimme samantien toteuttamaan havaittuja puutteita, joiden avulla asukastyytyväisyys nostettaisiin 100%:iin) Taloyhtiön hyvästä hengestä ja viihtyvyydestä saimmekin usealta eri asukkaalta palautetta myös kasvotusten kierroksemme aikana. Erityistä kiitosta sai myös jätehuollon toimivuus keskiarvolla 4, (asteikolla 1-5, 5=erittäin tyytyväinen) jonka merkitys näin korona-aikana on taloyhtiöissä korostunut jätemäärien kasvaessa.

Negatiivisina asioina asukkaat kokivat mm. luhtikäytävien likaisuuden, yhteisten tilojen siisteyden puutteet ja yhden asukkaan ajoittaisen metelöinnin. Huoltoyhtiö sai myös niin hyvää kuin huonoa palautetta. Nämä asiat olivatkin meidän listalle merkattuna heti kuntoon laitettavina asioina ja ne on nyt hoidettu kuntoon. Huolto- ja siivousyhtiön toiminta tulee oletettavasti parantumaan kilpailutuksella tapahtuvien uusien toimijoiden valinnan myötä.

Asukkaat kokivat itse asuinalueen hyvänä ja palveluiden läheisyys saikin keskiarvon 3,71 sekä julkisen liikenteen toimivuus 3,79 (asteikolla 1-5, 5= erittäin tyytyväinen), mikä viestii yhtiön hyvästä sijainnista Seinäjoella.

Asukkaat antoivat omien asuntojen yleisilmeelle ja kunnolle keskiarvosanan 8,3 (asteikolla 4-10), joka vahvistaa meidän omankin näkemyksen siitä, että asunnot ovat alkuperäiskuntoisinakin siistissä ja ryhdikkäässä kunnossa. Hyvällä tasolla oleva tyytyväisyys omaan asuntoon ja asunnon sijaintiin ilmenee hyvien palautteiden lisäksi usean todella pitkään kestäneen vuokrasopimuksen muodossa, asukkaat yksinkertaisesti viihtyvät Kototiellä!

Share This